Cytat:
Napisał zet
Burus, ale nie napisałeś jakie oleje są najlepsze, a wiadomo, że są oleje i oleje. Zawsze lałem do mojej starej Mazdy MX3 5w40 Castrol i silniczek chodził pięknie. Raz jeden zalali mi też 5w40 ale Orlen i moje pierwsze odczucie było takie, że chyba tam nalali olej słonecznikowy z lidla. Silnik chodzi jak sieczkarnia w stodole mojego wujka na wsi. Na drugi dzień pojechałem do kolesia żeby wylał to gówno i zalał castrol. Wszystko jak ręką odjął.
Nie zgodze się z tym, że filtr można wymieniać co 2-3 wymiany oleju zakładając, że wymieniamy olej co kilka tys, km. Przecież do filtra wchodzi pareset mililitrów oleju i jak go nie wymienimy to i tak zostaje trochę starego, a jak wiemy stary olej i nowy się nie miesza i powstaje zawiesina. Na logikę widać, że filtr i olej trzeba wymienić zawsze razem żeby mieć świeży olej, a nie mieszaknę starego z filtra i nowego.
|
=====================BNur================>
daje sie Pan wpuszczac w maliny- ulegajac propagandzie z TVN + szwanzowdupcy automobilowi!
\dawno temu ( ze 20 lat - nazad- Mitsu rekomendowal sie publicznie zeby zmieniac filter co 2-gi raz gdy olej normalnie co 3 K mile!dzis sa nawet oleje pt Mobil ,ktore mozna zmieniac co 5K mile! Tak sie reklamuja = przechwalaja cwaniaki!
uzywam roznych marek- zwykle najtanszych robionych dla jakichs firm z czesciami ect!
Ale w USA wszystko co jest robione przez PENSYLVANIA PETROLEUM ( komuszy syf Chicago)= to najgorszy syf na swiecie! A JEST TEGO CONAJMNIEJ 3 marki (Penzol,Quaqer State +)! WIELE RAZY OTWIERAJAC POKRYWE ZAWOROW ZNAJDOWALEM PAPKE a walkow rozrzadu nie widac! =TAKI JEST TEN OLEJ!nIE WOLNO GO UZYWAC NAWET DO LAWN MORE TRACTOR!
KAZDY INNY JEST ok!
Nowy olej ( swiezy) czy taki co ma 3 tys mil przebiegu- sie nie ugryza a to co zostaje w filtrze to nie ma zadnego znaczenia!
Zwykle uzywam 5- albo 10W-40SAE a do motocykli bo ten sam olej jest do skrzyni ( dlatego musi byc zawsze swiezy czysty) 20-50W !
a jak to robie>>>>>?
..... zwykle zostawiam na noc otwara miske olejowa,Filter wykrecam i oprozniam i go spowrotem zakladam - jesli nie mam akurat pod reka nowego! Filter kosztuje ( 2 za 5$) albo cos kolo tego firmy Frame sa niezle High Tech - lub Boch najtansze po 1,8+ zalezy od modelu samochodu!
Nie kupuje ani olejow ani filtrow zadnych w sklepach samochodowych bo tam jest drogo! najtaniej w roznych K-martach,Walmartach SAMS itd!A oleje w bankach 1 galonowych lub 5l! Srednio wychodzi ca 1,8$/litr ( dzisiaj bo do niedawna bylo POnizej 1$ /litr)! ja mam tych samochodow POd swoja piecza conajmniej 3- czasem wiecej wiec wymieniam to czesto - stad kupuje ich duzo ( olejow) zwykle gdy sa gdzies na przecenie!takze oleje do AT i inne plyny mam w zapasie ale do hamulcow, i wspomagan zawsze uzywam plynow krzemowych lub syntetycznych gdyz one sa mniej higroskopijne!
Trzeba pamietac,ze USA to najwiekszy rynek samochodowy+ swiata!300milionow samochodow jezdzi po tutejszych drogach!
Ps. tylko w motocyklach zmieniam filter razem z olejem! co okolo 1K mile!
mam 2 fajne

kawa 750cc- Vulcan z 2001r z 24 tys mile i Dual Purpose=terenowy Yamaha WT 200!7 tys)!
Oba maja wyczynowe silniki !
Namierzam sie na sprzedanie 750cc gdyz jest jeszcze za ciezki! Mysle o Vulcan 500cc z pararel 2 cyl silnik i skrzynia od Slawnej NINJA!Niedawno dal mi ktos sprobowac..i jest cichutki nie dudni i choc ma tylko 50HP zamiast 70 jak Vulcan- rwie lepiej!negatywnym jest tylko naped lancuchem a nie Kardanem - jak 750!ale kosztuje tylko 5K$! zamiast 7 tys Vulcan wiekszy!
teskno mi juz do wiosny !Wtedy zamkne ten glupi internet na feste!Slysze za oknem,ze ..leje deszcz o dach!....jak to zmarznie..???